U Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama u petak, 20. septembra 2024. godine, održan je IV međunarodni naučni skup pod nazivom „Izazovi savremene ekonomije i društva kroz prizmu ekonomije i održivog razvoja“ (CESGED 2024).

Uz Obrazovno-poslovni centar za razvoj ljudskih resursa, upravljanje i održivi razvoj iz Novog Sada, Fakultet za menadžment iz Bratislave – Univerzitet Komenski, Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment iz Novog Sada – Univerzitet privredna akademija, Državni univerzitet u Novom Pazaru i Biotehnički centar iz Bijelog Polja, jedan od organizatora ovog renomiranog naučnog skupa je i Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama.

Učešće na naučnom skupu uzelo je oko 60 učesnika (izlagača radova i slušalaca) iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Slovačke. Ukupno su pristigla 52 apstrakta od autora iz 10 zemalja. Nakon pozdravnog govora prof. dr Branislava Dudića, konferenciju su otvorili dr Radovan Pejanović, redovan profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i član Fonda za nauku Republike Srbije,  i dr Mirjana Radović-Marković, redovna profesorica Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment i članica Nacionalnog saveta za viskoko obrazovanje. Po završetku uvodnih obraćanja, održana su plenarna predavanja u okviru kojih je izlaganje imao prof. dr Aleksandar N. Ašonja, v.d. direktora Edukativnog centra, koji je izneo svoja istraživanja na temu “ Primeri primene dobre prakse obnovljivih izvora energije”.

Po završetku plenarnih predavanja, pristupilo se predstavljanju prihvaćenih radova na temu zelene ekonomije, održivog razvoja, uticaja klimatskih promena na životnu sredinu, multidisciplinarnog pristupa istraživanjima, ekonomske teorije i politike i dr. Na kraju skupa izvedeni su određeni zaključci koji se tiču zelene ekonomije i održivog razvoja.